Expo 2015 – Israele, Haifa, il cibo di strada

Expo 2015 – Israele, Haifa, il cibo di strada

postato in: estero, Paolo Della Corte | 0

Haifa si presenta come una delle città più liberal d’Israele dove arabi ed ebrei rifiutano di essere nemici. Haifa è patria comune per ebrei, musulmani, cristiani, drusi, copti, baha’i, con molti quartieri misti, non così diffusi nel resto di Israele. Non sorprende perciò che sia anche conosciuta come la città dei Festival, in quanto ogni religione, ogni etnia reclama i suoi momenti di celebrazione. Uno dei punti forti è proprio l’abbondanza del “cibo di strada” che costituisce una indiscutibile radice comune per ebrei e arabi, con una cucina forgiata sino al 1917 dalla dominazione ottomana. Su 270mila abitanti, nella “secular city” si contano non a caso appena due ristoranti kosher. L’area tra Khury St, Hazyyounut Ave, Levi Shabetai St e Ha Wadi St è il cuore del Festival. Al quale si va ad aggiungere, in particolare nel quartiere di Wadi-Nisnas e nelle strade intorno a Wadi Market (strategica la via Yohanan Haqadosh fino ad Allen by Rd), lo “spettacolo” gastronomico. E’ una vera festa procedere per assaggi vari tra botteghe, negozi, pasticcerie e piccoli ristoranti o take away aperti sulla strada. Con la sensazione palpabile della pacifica convivenza culinaria tra tradizioni (come quella araba) assimilate da tutta la popolazione.
 
Haifa is presented as one of the most liberal cities in Israel, where “Jews and Arabs refuse to be enemies”. Overlooking a beautiful bay with behind Mount Carmel, wants to emphasize the peaceful coexistence among its various residents. A pride that even the missiles fired on the city in 2006 by the Lebanese Hezbollah have managed to scratch. Haifa is a common homeland for Jews, Muslims, Christians, Druze, Coptic, Baha’i, with many mixed neighborhoods, not so common in the rest of Israel. Not surprisingly, therefore, is also known as the city of the Festival, as every religion, every ethnic group claims its moments of celebration. One of the strong points is precisely the abundance of “street food” that is an indisputable common root for Jews and Arabs, with a kitchen forged until 1917 by Ottoman domination. About 270 thousand inhabitants, in the “secular city” there are not surprisingly just two restaurants kosher. The area between St Khury, Hazyyounut Ave, Levi Shabetai St and St Wadi He is the heart of the Festival. Which adds up, especially in the neighborhood of Wadi-Nisnas and streets around Wadi Market (strategic street Yohanan Haqadosh by up to Allen Rd), the “show” gourmet. It ‘a real party proceed to various tastes among shops, stores, pastry shops and small restaurants or takeaways open on the road. With the palpable feeling of peaceful coexistence between the culinary traditions (such as Arabic) assimilated by the entire population. To taste are some of the best falafel in Israel.

 


Haifa – Images by della Corte Paolo