Nordovest dell’Albania. – Fishtë. Lo chef Altin Prenga ha raggiunto l’obiettivo di risollevare l’economia di tutta la zona facendo lavorare contadini, produttori, allevatori del posto.
Altin Prenga è un giovane chef albanese che dopo aver fatto esperienza in Italia come cuoco è ritornato in patria per aprire il suo ristorante. “Mrizi i Zanave”, letteralmente “l’ombra delle fate”, nome preso dal titolo di un’opera del maggiore poeta nazionale, Gjergj Fishta, che visse qui. Altin cerca di recuperare la tradizione della cucina albanese e per far questo ha costituito una rete di fornitori, tutti a pochissima distanza dal ristorante che praticamente lavorano per lui. Ogni mattina gli portano carne, uova, latte di capra, cipolle e patate: il meglio che possa offrire la comunità agricola.
Albania Restaurant “Mrizi i Zanave” and the chef Altin Prenga The core of his business is offering delicate taste of rural culinary in its natural habitat with absolute fair pricing, through promoting not only values of environment preservation, but also by enhancing the development of local economy in the region
A restaurant with its farm, vineyard, and vegetable garden, its own olive plantation, delicious wine, lovely nature of the countryside with historic significance sets the ground for a unique experience for many visitors. I’m referring to Mrizi I Zanave in village Fishte of Zadrima commune. This place apart from the historic importance as the birthplace of Gjergj Fishta known as one of the most prominent figures of the Albanian literature and politics of 19th century with significant contribution to the Albanian cause, sets a fine example of a newborn social-economical tourism pattern in traditional Albanian gastronomy.
Albania il Ristorante Mrizi i Zanave di Altin Prenga – Images by della Corte PaoloPaolo